共同机构投资者与成长机会之公司融资
发布时间: 2017-11-08

报告题目:共同机构投资者与成长机会之公司融资

报告人(单位):李青原(武汉大学)

点评人:舒嘉(东南大学)

时间地点:2017119日(周四)上午1000-1100

东南大学九龙湖经济管理学院B201

报告内容摘要:We examine how institutional cross-ownership affects corporate financing and find that firms cross-held by institutional investors are able to obtain more financing in face of investment opportunities. We further show that the effect of institutional cross-ownership is stronger when firms face greater product market competition and when firms have more opaque public information. The findings suggest institutional cross-ownership enhances corporate financing through improving product market coordination and monitoring by shareholders. Our paper extends the nascent institutional cross-ownership literature and sheds new insights on how the nature of the existing ownership structure of the firm can affect financing outcomes.

报告人简介:李青原,会计学博士(后),武汉大学经济与管理学院会计系教授(珞珈特聘)、博士生导师、系主任、哥伦比亚大学访问学者,入选中组部青年拔尖人才(已公示)、教育部“新世纪优秀人才支持计划”、财政部会计领军人才计划,兼任全国审计专业学位研究生教育指导委员会委员、中国管理现代化研究会企业并购研究专业委员会副主任委员、浙江财经大学讲座教授和上海证券交易所博士后流动站合作导师等。主要研究领域:资本市场财务与会计。迄今主持4个国家自然科学基金项目、1个中国博士后基金一等资助项目等,曾在《The Accounting Review》、《Contemporary Accounting Research》、《Journal of Accounting, Auditing and Finance等国际期刊发表学术论文,曾获湖北省社会科学优秀成果奖、国家自然科学基金项目结题绩效评估“特优”、“杨纪琬奖学金”优秀会计学术专著奖和美国会计学会国际分会最佳论文奖等。