学术前沿讲座——Promoting Car-Sharing Efficiency with Incentive Car Relocation Strategies
发布时间: 2018-09-10

报告人单位

冯有翼教授(四川大学高端特聘教授)

主持人

薛巍立教授

(东南大学)

主持人

何勇教授

(东南大学)

2018年9月11日(周二下午)14:00

九龙湖经管学院B201

摘要

Though car sharing economy reduces city traffics, air pollution, and energy consumption and brings forth more   conveniences and less expenses on transportation for city commuters,  it has incurred many new traffics and disorders in the cities to the urban management that require car-sharing companies effectively relocate their cars. The car relocation needs labor and operations cost and slashes great profits for car-sharing businesses.  Efficiency on managing various sharing economic business models is a critical factor in making shared economies sustainable. An electronic vehicle sharing company, EVsharing, attempts to reduce significant cost on vehicle relocations by designing and incepting incentive relocation services in Chongqing, China.As one of urgent car relocation strategies, incentives are offered by EVsharing to car users by promoting their willingness to return cars to desirable destinations where demands exceed car availabilities.With lowering operations cost and earning high profits, EVsharing expects to develop a sustainable business successfully building on more effective incentive relocation strategies based on the users' behavior data.

冯有翼教授现为四川大学高端特聘教授。他曾是西班牙萨拉戈萨MIT全球物流教研中心绿色供应链终身讲座教授,也是MIT交通和物流中心的兼职研究员。曾任香港中文大学工学院系统工程与工程管理系副教授,香港城市大学商学院管理科学系访问教授,电子科技大学特聘教授,INFORMS协会会员,全球供应链管理会议组委会成员等职。先后获得南京大学数学系数学学士、数学硕士,美国哥伦比亚大学工程与应用科学学院工业工程硕士、工业工程和运筹学博士学位。冯教授的研究方向包括:可持续发展的绿色(低碳)供应链管理,金融工程与风险管理,实物期权理论和应用,经济综合发展,能源合理利用,保护环境和控制污染的创新模型,能源需求和价格均衡预测,随机工业制造和服务系统控制与博弈,大规模零售和制造业供应链管理基础理论与优化算法。其研究成果广泛发表于《Management Science》、《Operations Research》、《IIE Transactions》、《IEEE Transactions on Automation Control》和《Naval Research Logistics Quarterly》等高水平的学术杂志上。他同时也是其中部分期刊的审稿人。 冯教授还有丰富的产业咨询经验,先后担任过纽约Bearing证券、Marshall Lazer银行金融分析师和美国休斯顿安然公司天然气运输收益和风险研究项目经理。